Zorgverzekeraars-2024

Vergoeding Zorgverzekering 2024

Aanbevelingen Zorgverzekering 2024



Via deze pagina geef ik je informatie rondom vergoedingen en verzekeringen voor fysiotherapie (en manuele therapie) in 2024. In de laatste maand van het jaar, of beter gezegd, in de laatste week van het jaar, kun je nog beslissen over je zorgverzekering van volgend jaar. Je kunt kiezen om te veranderen van polisvoorwaarde, je aanvullende verzekering wijzigen of je kunt overstappen naar een andere verzekeraar. 

De zorgverzekeraars bezuinigen steeds meer. Met name op de aanvullende verzekering onder het mom van ‘betaalbare zorg creëren voor hun cliënten’. Dit terwijl fysiotherapie bewezen kostenbesparend is voor veel ziekten en aandoeningen. Sommige zorgverzekeraars lopen in een ‘ ‘sprookjesbos’ en verkondigen mooie verhalen, maar wringen de fysiotherapie (en andere zorg) fors uit, dit is natuurlijk zeer kwalijk. Ondanks dat je mag kiezen naar welke fysiotherapeut je gaat, ‘vergeten’ sommigen te zeggen in hoeverre ze de behandeling gaan vergoeden.

Mijn advies (naar aanbevelingen van KNGF en landelijke Actiegroep Fysiotherapie) is om niet naar CZ, VGZ, Zilveren Kuis Achmea, Nationale Nederlanden of Interpolis te gaan (en alle kleine namen daaronder), maar: te kijken voor eerlijke polissen bij ASR, DSW, ONVZ, Ohra, VvAA.

De bezuinigingen en steeds strengere werkeisen van de almachtige zorgverzekeraars zijn de reden dat ik werk zonder ‘dwang’-contracten. Als niet gecontracteerde fysio- en manueel therapeut, heb ik in principe geen relatie met de zorgverzekeraar. Dit heb jij natuurlijk wel, daarom is het belangrijk eens goed naar je polis te kijken. Om in aanmerking te komen voor vergoeding, onder andere bij mij als niet gecontracteerde zorgaanbieder, zijn bepaalde voorwaarde van toepassing. Deze kan je nalezen bij iedere zorgverzekeraar.

Ik neem je hieronder mee in de keuzes die je gaat maken, voor welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Keuze 1: Basis verzekering

Belangrijk is te bepalen welke basis verzekering je kiest. De mate van vergoeding hangt af van de afgesloten basispolis (natura of restitutie polis), en is per zorgverzekeraar verschillend.

Bij een Naturapolis heb je als patiënt geen vrije zorgkeuze, de verzekeraar betaalt en bepaalt dus welke zorg vergoed wordt. Hierbij krijg je ongeveer tussen de 50-75% vergoed. Sommige zorgverzekeraars vergoeden helemaal niks bij ongecontracteerde zorg, zie daarvoor het overzicht in de bijlage.

Een Restitutiepolis geeft wel de vrije zorgkeuze en daarom wordt hier 75-100% vergoed tot het maximale marktconforme tarief. Iedere zorgverzekeraar noemt zijn polis anders, laat je niet verwarren en bekijk de mate van vergoeding in percentage of de maximale tarieven.

Om het nog onduidelijker te maken is er ook een Combinatiepolis, dit is een combinatie van bovenstaande.

Keuze 2: Eigen Risico

Fysiotherapie en manuele therapie valt altijd onder de aanvullende verzekering, behalve bij een chronische indicatie. Hierbij krijg je vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering de vergoeding. Uit de basisverzekering wordt eerst aanspraak gemaakt op je eigen risico. Zie onderstaande link of jouw indicatie in aanmerking komt voor een chronische indicatie: 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/is-fysiotherapie-opgenomen-in-het-basispakket

Bij zorg uit de aanvullende verzekering wordt NOOIT eigen risico betaald.

Keuze 3: Aanvullende verzekering

Bepaal hoe groot de kans is dat je het komende jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen dan? Hoeveel zorg had je het afgelopen jaar nodig? 

De vergoeding van manuele therapie valt onder de vergoeding van fysiotherapie. Dit is een onderdeel van de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Manuele fysiotherapie is namelijk een specialisatie binnen de fysiotherapie. 

De tarieven voor manuele therapie liggen iets hoger dan voor reguliere fysiotherapie, mijn tarieven zijn marktconform maar dit is helaas niet altijd wat de zorgverzekeraar vergoedt (kijk dus naar de kleine lettertjes, of manuele therapie vergoed wordt en of er aan speciale aanvraag nodig is).

Tarieven ongecontracteerde zorg 

In de link naar een excel document met een lijst van verzekeraars en hun vergoeding bij niet gecontracteerde zorgaanbieders, ‘vergoeding bij niet gecontracteerde zorgaanbieders

Link: vergoeding bij niet gecontracteerde zorgaanbieders

Neem deze lijst eens aandachtig door, bekijk welke verzekering (met bovenstaande adviezen) bij jou past, waar je goede ervaringen mee hebt en of deze ook de juiste vergoeding geeft.

Hopelijk heb ik je op deze manier voldoende geïnformeerd, en kan je met deze informatie op zoek naar de voor jou passende zorgverzekering.

Mochten er nog vragen zijn, neem gerust contact op.

Met vriendelijke groet,

Roel Hoofs


Mocht je interesse hebben om hierover nog meer te lezen, dan kan ik je nog verwijzingen naar interessante artikelen en websites, in aanvulling op mijn mail.

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/manuele-therapie

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *